Luisa Düss, aile ve okuldan gelen öğelerin etkisini azaltmak için, öykülerden üçünün konusunu hayvanlardan seçmiştir. Test uygulanırken deneğin kendisini kolayca öykü kahramanının yerine koyması gerekir. Bunun için öyküler sıralanırken, en az suçluluk duygusu uyandırabilecek komplekslerden başlanması yeğ tutulmuştur. Öyküler özellikle çocuklar için hazırlanmış olmakla birlikte yetişkinlere de bir düş gücü testi olarak uygulanabilir.
Kimlere Uygulanır?: Testin A formu 8-16 yaşlar arasındaki bireylere uygulanır, B formu ise 16 yaş üzeri bireylere özgü bir testtir.
Kimler uygulayabilir ve nasıl uygulanır?: Uygulanması özel bir uzmanlık gerektiren bu test bireye ya da bir gruba uygulanabilir. Form bireye verilerek açıklamalar okunur ve bireyden eksik cümleleri tamamlaması istenir. A formunda 56; B formunda ise 67 eksik cümle bulunmaktadır.
Nasıl değerlendirilir ve yorumlanır?: Bu test projektif bir testtir. Projektif nitelikli testler uygun bir davranış dinamiği bilgisini gerekli kılar, uygulayıcı testi analiz formuna göre değerlendirmelidir. Analiz cümleleri pozitif, negatif ve nötr olduğu belirlenerek yapılır. Pozitif, duruma ilişkin olumlu duygusal ifadeler iken; negatif, duruma ilişkin olumsuz duygusal ifadelerdir; nötr ise cümle ile alakasız duygu ifadesinin pozitif ve negatif olarak belirlenemeyen belirsiz ifadelerdir. Projektif testlerde her cümle bir davranış dinamiğini ifade etmektedir, bu yüzden bireyin ifade ettiği cümlelerin üzerinde tek tek durulur. Cümle tamamlama testinde cümlelerin, çözümleme kâğıdında belirtilen alanları vardır ve değerlendirme bu guruplara göre de yapılabilir.
Uygulanacak Yaş Grubu: 2,5-18 yaş arasındaki bireylere uygulanmaktadır.
Uygulanacak Kişi Sayısı: Bireysel bir test olup bir oturumda bir kişiye uygulanır.
Uygulama Şekli: Bireyden kartın her iki yüzündeki dört resimden istenen resmi göstermesi istenir.
Frostig Görsel Algı Testi;
Göz-Motor Koordinasyonu, Şekil Zemin Ayrımı, Şekil Sabitliği, Mekanda Konumun Algılanması ve Mekansal İlişkilerin Algılanması olmak üzere beş alt boyuttan oluşmaktadır.
Göz-Motor Koordinasyonu (GMK); görmeyi vücudun hareketleri veya vücudun bölümleri ile kordine etme yeteneği olarak ifade edilmektedir.Alt testte ise çocuklardan farklı genişlikteki sınırlar içinde model çizgiler olmaksızın, bir modelden diğerine kesintisiz, düz, kıvrımlı ve açık çizgileri çizmesi beklenmekte, el göz koordinasyonunu ölçmeyi amaçlamaktadır.
Şekil Zemin Ayrımı (ŞZA); bir çok uyarıcı içinden seçilen veya seçilmesi gereken uyarıcıyı algılama ve bunun üzerinde düşünme, odaklaşma ve dikkat etme olarak tanımlanmaktadır.Alt testte giderek karmaşıklaşan zeminler içinden şeklin algılaması beklenmektedir.Burada kesişen ve gizli geometrik şekiller kullanılmıştır.Zemin içinde şekli algılayabilme becerisini ölçmeyi amaçlamaktadır.
Şekil Sabitliği (ŞS); bir nesnenin şekil, duruş, büyüklük, gölgeleme ve pozisyonlarda algılanmasını ve benzer şekillerden ayrıştırılmasını içermektedir. Test kapsamında, kare, daire, dikdörtgen, elips ve paralel kenarlar yer almaktadır. Şekillerin farklı pozisyonlarda algılanma becerisini ölçmeyi amaçlamaktadır.
Mekanda Konumun Algılanması (MKA); şeklin bölümlerinin birbirlerine gore konumlarının farkedilmesi için bir zihin süreci gerekmekte olup bu sürecin ise dikkat gerektirdiği ifade edilmektedir.Bir dizi içinde sunulan şekillerin tersine çevrilmiş ve döndürülmüş hallerinin fark edilmesini içermektedir.Şekilleri farklı konumlarda algılayabilme becerisini ölçmeyi amaçlamaktadır.
Mekansal İlişkilerin Algılanması (MİA); iki ya da daha fazla nesnenin kendisiyle ve birbiriyle olan ilişkilerini algılama olarak tanımlanmaktadır. Şekli oluşturan öğeleri analiz edebilme becerilerini ölçmeyi amaçlamaktadır. Frostig Görsel Algı Testi’nin her bir alt alanına ait standart puanlama kriterleri bulunmaktadır.Çocuğun her alt boyuttan aldığı ham puanlar standart puanlara çevrilmektedir.Standart puanlar ise Frostig Görsel Algı Testi için geliştirilen yüzdelik tablolarından elde edilmektedir.
-TODİL(TÜRKÇE OKUL ÇAĞI DİL GELİŞİM TESTİ)
-SST(SESLETİM SES BİLGİSİ TESTİ)
-TİGE(TÜRKÇE İLETİŞİM GELİŞİMİ ENVANTERİ)
-TİFALDİ(TÜRKÇE İFADE EDİCİ VE ALICI DİL TESTİ)-CALMS(KEKEMELİĞİ OLAN OKUL ÇAĞI ÇOCUKLAR İÇİN BİLİŞSEL,AFEKTİF,LİNGUİSTİK,MOTOR VE SOSYAL DEĞERLENDİRME TESTİ)
-SSI-4(KEŞİDA-4 KEKEMELİK ŞİDDET DEĞERLENDİRME ARACI)
-OASES(KONUŞMACININ KEKEMELİK DENEYİMİNİN DEĞERLENDİRLMESİ