(Zeka, Özel Öğrenme Güçlüğü, Gelişim ve Dikkat Testleri)
– WISC-R Zekâ Testi Kimlere Ne Maksatla Uygulanır?
WISCR-R Zekâ Testi 6-16 yaş grubundaki çocuk ve gençlere yönelik bir testtir. Bireysel bir test olduğu için grup şeklinde değil bir oturumda sadece bir kişiye uygulanabilir. Uygulama ve soru – cevap kısmı vardır. Test yaklaşık 1 saat sürer ve bu süre yaşa göre farklılık gösterebilir. Test zekâ puanını bulmak için kullanılsa da daha çok öğrenme problemleri gibi sıkıntıları tanımlamak, rehabilitasyon ve eğitim programı hazırlamak için kullanılır. Çocuğun zihinsel gelişimi hakkında bilgi verir ve olası sorunlarda erken önlem almak için kullanılır.
– CATTELL2A ZEKA TESTİ
Test Hakkında Ayrıntılı Bilgi;
Bu test R.B. Cattel tarafından geliştirimiş kültürden bağımsız olan Cattel zeka testi tüm toplumlara uygulanabilir. Kültürden arınmış bir testtir. Bütün toplumlara uygulanabilir. 2A, 2B ve 3A olmak üzere üç formu vardır. Yaş gruplarına göre bu formlar ayrılır.
Uygulanacak Yaş Grubu: 4-7 yaş, 7-14 yaş ve 14 yaş üstü bireylere uygulanabilir.
Uygulanacak Kişi Sayısı: Bireysel ve grup olarak uygulanabilir.
Uygulama Şekli: Uygun yaş grubuna göre bireyin kendisine verilen formu belirli bir süre
içerisinde yanıtlaması istenir.
– PORTEUS LABİRENTLERİ ZEKA TESTİ
Test Hakkında Ayrıntılı Bilgi;
Testin Tanıtımı: Genel yeteneği belirlemek amacıyla kullanılmaktadır. Sözel açıklamaya dayalı bir test değildir. 12 labirentten oluşmaktadır. Sınırlandırılmış bir süre uygulaması yoktur.
Testin Türü: Bireysel zeka testi olarak kullanılmaktadır.
Uygulanacak Yaş Grubu: 7,6-14 yaş arasındaki bireylere uygulanmaktadır.. Uygulanacak Kişi Sayısı: Bireysel bir test olup bir oturumda bir kişiye uygulanır.
Uygulama Şekli: Çocuğun labirentlerdeki çıkış yolunu bulması esasına dayanmaktadır.
Uygulayıcının Niteliği ve Eğitimi: Ölçme aracını uygulayanlar, psikolojik danışma ve rehberlik, eğitimde psikolojik hizmetler ve psikoloji lisans mezunu olmanın yanında bu ölçme aracıyla ilgili resmi ve özel kuruluşlar ile meslek örgütleri tarafından verilen eğitim yaşantısına katılarak sertifikaya sahip olmaları gerekmektedir.
S.D.Porteus tarafından geliştirilmiş olan Porteus Labirentleri Testi Bağlan Torol tarafından Türkçeye uyarlanmıştır. Bu test, 7-14 yaş arasındaki bireylere uygulanan bireysel zekâ testi olarak kullanılmaktadır. Zekânın planlama ve genel yeteneğini belirlemek amacıyla kullanılmaktadır. 12 labirentli kartlardan oluşmaktadır. Sınırlandırılmış süre uygulaması yoktur.
– KENT EGY ZEKA TESTİ
Test Hakkında Ayrıntılı Bilgi;
Testin Tanıtımı: Kent E-G-Y Testi 6-14 yaş arasındaki bireylerin zekasını incelemek ve patolojiyi saptamak amacıyla uygulanır. Bilgiye ve dile dayanan bir testtir. Sözeldir, hız testi değildir.
Kimlere uygulanır? 6-14 yaş arasındaki bireyler
Nasıl uygulanır? Yönerge verilirken testteki sorular okunur, ekleme yapılmaz. Eğer bireyin anlamadığına veya bilgi seviyesinin yeterli olmadığına kanaat getirilirse sorunun sadece o kelimesi
açıklanabilir. Birey “Bu da olur mu?” “Bu doğru değil mi?” diye bazı onaylama soruları sorabilir, bu durumda sadece verilen yanıtı kaydetmek gerekir. Zaman sınırlaması yoktur.
– GOODENOUGH HARRİS BİR İNSAN ÇİZ TESTİ
Test Hakkında Ayrıntılı Bilgi;
Testin Tanıtımı: çocuğun yaptığı resimler aracılığı ile çocuğun zekası hakkında bağlantı kurmayı amaçlayan bir testtir. Bireylerde zihinsel gelişmeyi ölçmek için kullanılan bir testtir. Bu testte çocukla çalışabilmek için uygun ortamın oluşturulması ön koşul olarak görülmektedir.
Goodenough Zekâ Testi Nasıl uygulanır?
Çizime dayalı bir testtir. Çocuktan bir insan resmi yapması istenir. Çocuk resmi kendi kendisi için çizer. Sonra resimde görülen yanılgılara ve resmin yapılış biçimine göre Goodenough Zekâ Testi’nde belirlenen kriterler doğrultusunda resmin her bir kısmı için puan verilir. Sonra bu puanlar toplanarak toplam puanın karşılığı olan zekâ yaşı bulunur.
Goodenough Zekâ Testi, 4-14 yaş arasındaki çocuklara uygulanan genel bir zeka testidir. Bu yaşların dışında kullanıldığında doğru sonucu vermez. Bu yüzden daha küçük ya da daha büyük yaşlardaki bireylere uygulanması doğru değildir.
Küçük çocukların genel yetenek düzeylerine ilişkin bilgi verir. Bireysel olarak uygulanmaktadır. Gerektiğinde grup testi olarak da kullanılabilmektedir.
-TİLLS(BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ DİL VE OKUR- YAZARLIK BECERİLER TESTİ)
Dil ve Okur-Yazarlık Becerileri Testi (TILLS), 6 ila 18 yaş arasındaki okul çağındaki bireylerin müfredat ile ilişkili sözlü ve yazılı dil becerilerine yönelik geliştirilen bir test olup dil ve okur-yazarlık becerileri ile ilgili bozuklukların tanısında kullanılmaktadır.
-ÖZGÜL ÖĞRENME BATARYASI
Özgül Öğrenme Güçlüğü Bataryası, 1. Ve 5. Sınıf arasındaki çocuklara uygulanan ve çocukta özgül öğrenme güçlüğü( disleksi) olup olmadığına karar vermemize yardımcı olan bir testtir.
Bu alt testler sırasıyla şöyledir;
Matematik Testi,
Okuma Testi,
İşittiğini Yazma Testi,
Gördüğünü Yazma Testi,
Saat Çizimi Testi,
Head Sağ-Sol Ayırt Etme Testi,
Harris Lateralleşme Testi,
Öncelik-Sonralık İlişkilerinin Sorgulanması Testi,
Sıralama Testi,
Gessell Gelişim Figürleri Testi
– O-DİST (OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE DİSLEKSİ DEĞERLENDİRME TESTİ)
Odist 48-72 aylar arasında, okulöncesi dönem çocuklarını Otomatik Patern, Gelişimsel Dil, Kısa Süreli Bellek, Görsel İşlemleme alanlarında tamamı bireyin performansına dayalı 101 etkinlikle değerlendirilen ölçme ve değerlendirme aracıdır.
ODİST 5 Alt alan ve 12 bölümden oluşmaktadır. Bu alt alan ve bölümler;
1.Otomatik Patern
- Renk Paterni
- Nesne Paterni
- Şekil Paterni
2.Kısa Süreli Bellek
- 2 Nesne (İşitsel-Görsel)
- 3 Nesne (İşitsel-Görsel)
- 4 Nesne (İşitsel-Görsel)
- 5 Nesne (İşitsel-Görsel)
3.Görsel İşlemleme
- Görsel Analojik Muhakeme
- Görsel Esneklik
- Görsel Dikkat
4.Gelişimsel Dil
- İşitsel Algılama
- İfade Edici Dil
5.Fonolojik Farkındalık
- Cümle
- Kelime
- Uyak
- Sestir
– METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUĞU TESTİ
Test Hakkında Ayrıntılı Bilgi;
Testin Tanıtımı: G.H. Hildreth, N.L. Griffits, ve M.Mc. Gauvran tarafından geliştirilmiş olan Metropolitian Okul Olgunluğu Testi Ayla Oktay tarafından Türkçeye uyarlanmıştır. Bu test, 5-6 yaş arasındaki bireylere uygulanan kişinin ilkokula başlamak için hazır, verilen yönergeleri anlayan ve uygulamayı başarabilen durumda olup olmadığını belirleyebilmek için uygulanır. Sınırlandırılmış süre sayısı vardır ve bu süre testin her alt bölümlerinden değişmektedir.
Çocukların okula, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye hazır olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan bir testtir. Okula hazırlanırken olması gereken fizyolojik, çevresel ve zihinsel faktörleri değerlendirmekte kullanılır. Metropolitan Okul Olgunluğu Testi; Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar, Kopya Etme gibi 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur. Metropolitan Okul Olgunluğu Testi okula gidecek çocukların psikolojik olarak okula hazır olup olmadıklarını ölçer. Bu testin hem grup hem de bireysel olarak uygulaması mümkündür.
Test Hangi Yaş Gruplarına Uygulanıyor ve Test Kaç Dakika Sürüyor?
Beş-altı yaş arası çocuklara uygulanan bu testin süresi yaklaşık 24 dakikadır.
– BENDER –GESTALT GÖRSEL MOTOR ALGI TESTİ
Test Hakkında Ayrıntılı Bilgi;
L.A. Bender tarafından geliştirilmiş olan Bender Gestalt Görsel Motor
Testin Tanıtımı:
Algılama Testi Ayşe Yalın ve Oya Somer tarafından Türkçeye uyarlanmıştır.
Kimlere Uygulanır?: Bu test, 5-11 yaş arasındaki bireylere uygulanan bireysel zeka testi olarak kullanılır.
Nasıl değerlendirilir ve yorumlanır?: Zekanın Görsel devinimsel motor algılamasında gerilik ,regresyon, fonksiyon kaybı, ve organik beyin hasarlarını saptamak amacıyla kullanılmaktadır. 9 şekilden oluşmaktadır ve bu şekilleri kişinin çizmesi istenir. Görülen ve çizilen şekillerin her bir farklılığı farklı puanlandırılarak kişinin görsel motor algılama puanı hesaplanır. Sınırlandırılmış süre uygulaması yoktur.
– AGTE GELİŞİM TARAMA ENVANTERİ
Test Hakkında Ayrıntılı Bilgi;
Testin Tanıtımı: 0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla uygulanan bir envanterdir. Çocuk ruh sağlığı alanında çalışan Psikologlar tarafından uygulanmaktadır. Çocukların, 0-3 aydan başlayarak, 48-72 ay dilimine kadar aylık periyotlarla; dil gelişimi, zihinsel becerileri, küçük-kas gelişimi, büyük-kas gelişimi, sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri tek tek incelenip gözlenerek puanlanır. Bu değerlendirme eğer mümkün ise anne-baba ve çocuğun bir arada olduğu bir ortamda yapılır.
Uygulayıcı tarafından anne-babaya yöneltilen soruların yanı sıra çocuk da aynı zamanda gözlem altına alınmaktadır. Adım adım çocuğun sahip olduğu her beceri değerlendirmeye alınmaktadır.
Örneğin; çocuğun her iki elini kullanarak bardak kullanabilmesinden; adresini bilme becerisine kadar, daha önce sözü edilen Dil – Bilişsel, Küçük Kas, Büyük Kas, Sosyal – Öz Bakım beceri alanlarındaki gelişiminin, takvim yaşına uygun olup olmadığı puanlanmakta ve değerlendirme raporu halinde Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı’na verilmektedir.
Ankara gelişim tarama envanteri (AGTE), bebek ve çocukların gelişimi ile ilgili derinlemesine ve sistemli bilgi sağlayan bir değerlendirme aracıdır.Çevre koşullarının bebek ve çocukların bilişsel ve sosyal gelişimlerini etkileyebileceği göz önüne alınarak envanterin gelişimsel gecikme riski taşıyabilecek alt sosyo-ekonomik düzey çocuklarına uygun olarak geliştirilmesine dikkat edilmiştir.
AGTE, 0-6 yaş bebek ve çocukların şu andaki gelişimini ve becerilerini annelerden alınan bilgiler doğrultusunda değerlendirmektedir. Bu şekilde uygulama, annelere gelişim açısından önemli davranışları daha iyi gözleyebilme ve çocukları daha iyi tanıyabilme olanağı sağlamaktadır. Bu envanter, anneler dışında babalar, bakıcılar ve öğretmenler tarafından da yanıtlanabilir. Ancak, okul veya kurumlarda uygulandığında bilgi veren kişinin çocukla olan ilişkisinin niteliğinin bilinmesi önemlidir.
Envanter, gelişimsel gecikme ve düzensizlik gösterme açısından risk altında olduğu düşünülen bebek ve çocukların erken dönemde tanınması ve gerekli önlemlerin alınabilmesine de olanak sağlar. Envanter “Evet, Hayır, Bilmiyorum” şeklinde yanıtlanan 154 maddeden oluşmuştur.
Sorular gelişimin farklı, ancak birbiriyle ilişkili alanlarını (Dil-Bilişsel, İnce Motor, Kaba-Motor, Sosyal Beceri-Özbakım) temsil edebilecek biçimde düzenlenmiştir.
– GESSEL GELİŞİM FİGÜRLERİ
Bu test 3-7 yaş arasındaki gruba uygulanmaktadır. Daha çok ilkokul öncesi dönemde uygulanır. Kolaydan zora doğru sıralanmış 7 şekilden oluşur. Çocuklarda motor beceri, görsel algı, görsel hafıza, el-göz koordinasyonu, küçük kas becerilerini ölçer. Kısa süreli hafızayı değerlendirir. Buradan elde edilen sonuca bakılarak kabaca IQ seviyesine ulaşılır.
– BEİER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Test Hakkında Ayrıntılı Bilgi;
Testin Tanıtımı: Bireylerin ve grupların tutum ve duygularının incelenmesinde, klinik çalışmalarda bu testten yararlanılmakla birlikte okul, işyeri gibi ortamlardaki sık rastlanan sorunlar da bu test ile tespit edilebilmektedir.
Kimlere Uygulanır?: Testin A formu 8-16 yaşlar arasındaki bireylere uygulanır, B formu ise 16 yaş üzeri bireylere özgü bir testtir.
Kimler uygulayabilir ve nasıl uygulanır?: Uygulanması özel bir uzmanlık gerektiren bu test bireye ya da bir gruba uygulanabilir. Form bireye verilerek açıklamalar okunur ve bireyden eksik cümleleri tamamlaması istenir. A formunda 56; B formunda ise 67 eksik cümle bulunmaktadır.
Nasıl değerlendirilir ve yorumlanır?: Bu test projektif bir testtir. Projektif nitelikli testler uygun bir davranış dinamiği bilgisini gerekli kılar, uygulayıcı testi analiz formuna göre değerlendirmelidir. Analiz cümleleri pozitif, negatif ve nötr olduğu belirlenerek yapılır. Pozitif, duruma ilişkin olumlu duygusal ifadeler iken; negatif, duruma ilişkin olumsuz duygusal ifadelerdir; nötr ise cümle ile alakasız duygu ifadesinin pozitif ve negatif olarak belirlenemeyen belirsiz ifadelerdir. Projektif testlerde her cümle bir davranış dinamiğini ifade etmektedir, bu yüzden bireyin ifade ettiği cümlelerin üzerinde tek tek durulur. Cümle tamamlama testinde cümlelerin, çözümleme kâğıdında belirtilen alanları vardır ve değerlendirme bu guruplara göre de yapılabilir.
– PEABODY RESİM KELİME TESTİ
Test Hakkında Ayrıntılı Bilgi;
Testin Tanıtımı: Çocuğun dil gelişimini ölçmek amacıyla uygulanan bir testtir. Her kartta sekiz resmin bulunduğu 50 karttan oluşmaktadır. Maddelere verilecek cevaplarda süre sınırı yoktur.
Uygulanacak Yaş Grubu: 2,5-18 yaş arasındaki bireylere uygulanmaktadır.
Uygulanacak Kişi Sayısı: Bireysel bir test olup bir oturumda bir kişiye uygulanır.
Uygulama Şekli: Bireyden kartın her iki yüzündeki dört resimden istenen resmi göstermesi istenir.
– MOXO DİKKAT TESTİ
MOXO dikkat performans testi 6 yaş ve üzeri kişiler için geliştirilmiş ADHD-DEHB Dikkat Eksikliği Hiperaktivite tanısına yardımcı olan , bilgisayar üzerinden yapılan görsel ve işitsel çeldiricilerin –dikkat dağıtıcıların- kullanılarak kişinin dikkat performansını ölçen bir testtir.
– FROSTİG GELİŞİMSEL GÖRSEL ALGI TESTİ
Frostig Görsel Algı Testi çocukların görsel algılama becerilerini değerlendirmek amacıyla Frostig (1961) tarafından geliştirilmiştir. Marianne Frostig, öğrenme güçlüğü olan çocuklarla uzun yıllar süren çalışmaları neticesinde bu testi ve programını geliştirmiştir. Frostig Görsel Algı Testi, 2116 normal gelişim gösteren çocukla yapılan çalışmalar sonucunda standardize edilmiştir. Test geliştirildiğinden bu yana görsel algı yeteneğinin değerlendirilmesini içeren araştırmalarda sıklıkla farklı kültürlerde yapılan araştırmalarda sıklıkla kullanılmış olması, Türkiye’de güvenirlik ve geçerlik çalışması yapılmamış olmasına rağmen geçerliği konusunda araştırmacılara güven vermesi nedeniyle bir çok çalışmada kullanılmıştır.
Frostig Görsel Algı Testi;
Göz-Motor Koordinasyonu, Şekil Zemin Ayrımı, Şekil Sabitliği, Mekanda Konumun Algılanması ve Mekansal İlişkilerin Algılanması olmak üzere beş alt boyuttan oluşmaktadır.
Göz-Motor Koordinasyonu (GMK); görmeyi vücudun hareketleri veya vücudun bölümleri ile kordine etme yeteneği olarak ifade edilmektedir.Alt testte ise çocuklardan farklı genişlikteki sınırlar içinde model çizgiler olmaksızın, bir modelden diğerine kesintisiz, düz, kıvrımlı ve açık çizgileri çizmesi beklenmekte, el göz koordinasyonunu ölçmeyi amaçlamaktadır.
Şekil Zemin Ayrımı (ŞZA); bir çok uyarıcı içinden seçilen veya seçilmesi gereken uyarıcıyı algılama ve bunun üzerinde düşünme, odaklaşma ve dikkat etme olarak tanımlanmaktadır.Alt testte giderek karmaşıklaşan zeminler içinden şeklin algılaması beklenmektedir.Burada kesişen ve gizli geometrik şekiller kullanılmıştır.Zemin içinde şekli algılayabilme becerisini ölçmeyi amaçlamaktadır.
Şekil Sabitliği (ŞS); bir nesnenin şekil, duruş, büyüklük, gölgeleme ve pozisyonlarda algılanmasını ve benzer şekillerden ayrıştırılmasını içermektedir. Test kapsamında, kare, daire, dikdörtgen, elips ve paralel kenarlar yer almaktadır. Şekillerin farklı pozisyonlarda algılanma becerisini ölçmeyi amaçlamaktadır.
Mekanda Konumun Algılanması (MKA); şeklin bölümlerinin birbirlerine gore konumlarının farkedilmesi için bir zihin süreci gerekmekte olup bu sürecin ise dikkat gerektirdiği ifade edilmektedir.Bir dizi içinde sunulan şekillerin tersine çevrilmiş ve döndürülmüş hallerinin fark edilmesini içermektedir.Şekilleri farklı konumlarda algılayabilme becerisini ölçmeyi amaçlamaktadır.
Mekansal İlişkilerin Algılanması (MİA); iki ya da daha fazla nesnenin kendisiyle ve birbiriyle olan ilişkilerini algılama olarak tanımlanmaktadır. Şekli oluşturan öğeleri analiz edebilme becerilerini ölçmeyi amaçlamaktadır. Frostig Görsel Algı Testi’nin her bir alt alanına ait standart puanlama kriterleri bulunmaktadır.Çocuğun her alt boyuttan aldığı ham puanlar standart puanlara çevrilmektedir.Standart puanlar ise Frostig Görsel Algı Testi için geliştirilen yüzdelik tablolarından elde edilmektedir.
– LOUİSA DUSS PSİKANALİTİK HİKAYELER TESTİ
Testi projektif bir testtir. Bu test çocukların sorunlarını çözümlemek ve anlayabilmek için hazırlanmış tekniklerin gelişmişlerinden biridir. Test on tane yarım bırakılmış hikayeden oluşur. Hikâyeler, çocukların anlayabilecekleri ve ilgi duyabilecekleri biçimde yapılandırılmıştır. Her öykünün bir içeriği vardır. Psikanalitik teoriye uygun olarak, her gelişim dönemine uyan olası problemi ortaya koymaktadır.
Düss Öykü Testi, çocukların kompleks ve sorunlarını çözümlemek için hazırlanmış tekniklerin en geliştirilmişlerinden biridir. Bu teste yararlanılan öyküler daha çok onların anlayabilecekleri ve ilgi duyabilecekleri biçimde yapılandırılmıştır. Buna göre her öykü veya öyküdeki kahramanlar bir veya birkaç kompleksle ilgilidir. Deneyim sırasında, bazı komplekslerin karşılığı olan soruların üstünde durmak ve alınan yanıtların anlamlı oluşlarına göre daha derinleştirerek sorular sormak gerekir. Bunun içindir ki, bu öykülerin, bilinçaltı simgelerini ve psikanalitik soru sorma tekniğini iyi bilen bir uygulayıcı tarafından kullanılması gerekir.
• Luisa Düss, aile ve okuldan gelen öğelerin etkisini azaltmak için, öykülerden üçünün konusunu hayvanlardan seçmiştir. Test uygulanırken deneğin kendisini kolayca öykü kahramanının yerine koyması gerekir. Bunun için öyküler sıralanırken, en az suçluluk duygusu uyandırabilecek komplekslerden başlanması yeğ tutulmuştur. Öyküler özellikle çocuklar için hazırlanmış olmakla birlikte yetişkinlere de bir düş gücü testi olarak uygulanabilir.
– CHECK UP
– CNS VITAL
– MOXO DİKKAT TESTİ
MOXO dikkat performans testi 6 yaş ve üzeri kişiler için geliştirilmiş ADHD-DEHB Dikkat Eksikliği Hiperaktivite tanısına yardımcı olan , bilgisayar üzerinden yapılan görsel ve işitsel çeldiricilerin –dikkat dağıtıcıların- kullanılarak kişinin dikkat performansını ölçen bir testtir.
– FTF-FRANKFURTER DİKKAT VE KONSANTRASYON TESTİ
Çocuklara uygulanan bir testtir. 60-72 aylar arası için uygundur. 90 saniye kadar süren kısa süreli bir testtir. Meyve resimlerinden oluşmakta ve dikkat düzeyini ölçmektedir. Genellikle okula başlandığında uygulanır.
Frankfurter Testi Kimlere Uygulanmalı?
Okullarda, okul öncesi sınıflarda, yuvalardaki çocuklara uygulanabilir. Çocuklar okula başladıktan bir süre sonra (yaklaşık 14 gün) uygulanmalıdır. Çocuklar, okul ortamına ve dış uyaranlara alıştıkları zaman en doğru sonuçlar alınabilir. Diğer taraftan, öğretmenleri ve rehberlik öğretmenlerinin de çocuğu tanımaları için bu süre gereklidir.
Frankfurter Dikkat Testi Nasıl Uygulanır?
Test, sakin bir ortamda yapılmalıdır. Test esnasında odaya giriş çıkışlar da engellenmelidir. Çocuk, teste başlamadan önce oyun oynuyorsa testten önce bir süre sohbet edilmesi ve stresinin azaltılması önemlidir. Testin yönergesi sözel olarak verildikten sonra yönergenin anlaşılıp anlaşılmadığı netleştirilir. Daha sonra alıştırma örneği gösterilir. Alıştırma örneğinde, yaptığı hatalar düzeltilir. Sonra test başlar. Kronometre ile 90 saniye çalıştırılır ve test süresince başka bir açıklama ya da yardım yapılmaz. Testte, yönergeye göre meyve resimlerinden bazılarını belirlemesi istenecektir.
Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri dünyada en yaygın kullanılan yetişkin psikopatoloji ve kişilik testidir. Çeşitli ruh sağlığı uzmanları ve psikologlar MMPI envanterini ayırıcı tanıyı koymak, tedavi planını oluşturmak veya personel seçiminde işe uygun kişiyi seçmekte kullanmaktadır. Uygulanan bireyin kişilik özelliklerini objektif ve bilimsel kriterler kullanarak ortaya çıkartabilen bir özelliğe sahiptir. Kağıt-kalem testidir. Bireysel ve grup olarak uygulanabilir. 16 yaş üstü en az orta eğitim seviyesindeki bireylere uygulanır. Zaman sınırlaması yoktur. 1,5-2 saatte uygulanabilir. Envanterin, sağlığı, psikosomatik belirtileri, motor bozukluklar, cinsel, dini, politik ve sosyal tutumlar, eğitimsel, ailevi ve evlilik sorunları ile çeşitli nevrotik ve psikotik eğilimleri ölçmeyi amaçlayan 566 maddesi 10 klinik ve 3 geçerlik alt testi vardır. “doğru”, “yanlış” şeklinde self-report olarak yanıtlanır.